Aktiespararna

Analytikern: Fem råd till investerare - och investmentbolaget

Av Redaktionen
18 oktober 20242 min lästid
Aktiespararnas analytiker Jacob Svensson och Robert Andersson.
Det är fredag och ett färskt avsnitt av Aktiepodden är ute med våra analytiker Robert Andersson och Jacob Svensson. I veckans avsnitt pratar våra analytiker om fem bra faktorer att tänka på när du ska köpa aktier - och ger samtidigt en känga till ett investmentbolag.

Veckans poddavsnitt inleder analytikerna med att snacka rapportsäsong som dragit igång på riktigt. Ett av bolagen som rapporterat är Kinnevik. Aktiespararnas andra analytiker, Jan Lindroth, kommenterade rapporten och konstaterade att det blev ett platt fall.

Även Robert Andersson och Jacob Svensson ger investmentbolaget en känga i veckans avsnitt av Aktiepodden.

“Lite tveksam och fortsatta problem”, sammanfattar Jacob Svensson rapporten.

“Att Kinnevik handlas på en stor substansrabatt har de ju verkligen bevisat att det är förtjänta av och jag är fortfarande inte imponerad. Det känns ju inte som de har lärt sig något”, säger Robert Andersson.

Fem råd till investerare - och Kinnevik

Robert Andersson berättar att han nyligen på en Aktiespararutbildning i Spanien gått igenom fem saker som man som investerare bör tänka på när man köper en aktie. Det första är att köpa bolag som gör vinst.

“Jag kan meddela att de senaste två åren - vad gäller alla svenska noterade aktier jag har tagit del av - de bolagen som har gjort vinst är upp 39% i snitt. De bolagen som gör förlust är minus 38% i snitt”, säger han.

Den andra faktorn han tar upp är bolagens skuldsättning. Just denna faktor har inte riktigt samma kurspåverkan på en aktie, däremot är det viktigt ur ett riskperspektiv, säger han.

Den tredje faktorn som nämns är tillväxt - och där går analytikern Kinnevik till mötes då tillväxtbolag är något som investmentbolaget gillar.

De två sista faktorerna är marginalutveckling och utdelningar

För att ta del av hela resonemanget kring de fem faktorerna - lyssna på avsnittet här!

LÄS MER: Analytikerna: Konsten att lyckas med förvärv

LÄS MER: Platt fall för Kinnevik

Aktiepodden

Dela med dig