Aktiespararna

Banken ser säljläge - aktien rasar på beskedet

Av Jessika Bouveng
22 juli 20242 min lästid
Handelsbanken gör flera olika förändringar bland sina aktierekommendationer idag. Bland annat höjer banken bioteknikbolaget Biotage till köp och sänker samtidigt sin rekommendation för Tobii.

Under fredagen kom en artikeln från Bloomberg som tyder på att huvudägaren i KKR eventuellt kommer att sälja sitt 17-procentiga innehav i Biotage. Vidare tog artikeln upp att Biotage själva undersökt intresse från potentiella köpare. Man har dock inte lyckats med någon transaktion ännu.

”Nyheterna om en potentiell försäljning före inlåsningsperioden går ut i juni 2025 stressade marknaden initialt, men vi tror att ett sådant scenario är osannolikt och att den andra delen av artikeln är mer logisk och passar in i en förvärvsintensiv bransch”, skriver banken i sin analys.

Givet möjligheten för en kursdrivare i form av ett potentiellt uppköpsbud väljer Handelsbanken att höja sin kortsiktiga rekommendation till köp.

Tobii blir av med köpstämpel

Ögonsensorföretaget Tobiis får istället sin kortsiktiga rekommendation sänkt av Handelsbanken. Bolaget kom med en rapport under fredagen som visade att omsättning minskade organiskt med 16%.

Det nyförvärvade affärsområdet Autosense redovisade ett negativt rörelseresultat på 60 miljoner kronor, vilket inte kunde kompenseras av +21 miljoner kronor i rörelseresultat inom Integrations.

Banken skriver i sin analys att de tror att Tobii gör av med för mycket pengar, något som snart måsta vändas till något positivt för att de ska kunna locka till sig nya och långsiktiga investerare.

”Vi betraktar den finansiella risken som väldigt hög och att det begränsar eventuell uppsida i aktien på kort sikt. Vi sänker därför vår kortsiktiga rekommendation från Behåll till Sälj och upprepar vår långsiktiga rekommendation Underperform”, skriver de.

Tobii-aktien rasar under måndags förmiddagen och är i skrivande stund nere över 9%.

LÄS MER: Kapitalförvaltaren: Här är bolagen som presterat väl på rapport

LÄS MER: Efter rapporten - småspararfavoriten förlorar flera köpråd

BiotageTobiiMedia och analyshus

Dela med dig