Aktiespararna

Banken: Värderingen är rekordlåg - vi ser köpläge

Av Jessika Bouveng
12 september 20242 min lästid
Marknaden underskattar medicinteknikbolagets potential och handlas nu till rekordlåga nivåer. Detta skapar köptillfälle, menar Handelsbanken.

Elekta stiger idag på börsen efter att Handelsbanken i en analys upprepat sin köprekommendation på medicinteknikbolaget. I sin analys skriver banken att värderingen för aktien för tillfället är rekordlåg och handlas på den lägsta nivån på 15 år. Anledningen är att investerare är oroliga för vinstkvaliteten.

Elektas aktie är i år ned runt 20%.

Handelsbanken ser dock att produktlanseringarna kommer att börja generera vinst och att lägre insatspriser bör ge stöd till bruttomarginalerna.

“Vår analys visar också att ersättningsförsäljningen borde öka, då omkring 55 procent av världens strålterapiutrustning är mer än 10 år gammal. Vi håller alltså inte med om marknadens dom att de gångna fyra åren skulle vara representativa för de kommande fyra”, skriver Handelsbanken.

Aktien stiger på upprepad rekommendation

Banken menar också att marknaden underskattar Elektas potential. I analysen pekar de bland annat på att mjukvaruförsäljningen har ökat kraftigt och att en större andel av den samt eftermarknadsförsäljningen borde förbättra och minska volatiliteten i marginalerna.

“Trots den stora volatiliteten för resultatet mellan kvartalen, tror vi att marknaden underskattar viktiga aspekter av bolagets affärsmodell”, skriver Handelsbanken.

Under förmiddagen på torsdagen handlas aktien upp drygt 2% till en kursen 65 kronor. Handelsbanken upprepar båda rekommendationerna outperform och köp. Bankens riktkurs ligger på 110 kronor.

LÄS MER: Förvaltaren: Tre favoriter inom hälsovårdssektorn

LÄS MER: Analyshuset: Värderingen lockar till köp - ser 30% uppsida

Media och analyshusElekta

Dela med dig