Aktiespararna

”Bostadspriserna har inte nått botten”

Av Elin Hanspers
22 november 20232 min lästid
Boindex vänder upp, men Swedbank tror på sjunkande bostadspriser .
Swedbanks Boindex vänder upp, men mycket talar för att bostadspriserna ännu inte nått botten, menar storbanken.

Swedbanks Boindex vände, efter sex kvartal med sjunkande värden, upp under årets tredje kvartal. Boindex steg från 92 till 94, vilket innebär att den som köper en bostad idag i snitt behöver lägga 32% av sin disponibla inkomst på boendeutgifter.

Mycket talar dock för att bostadspriserna ännu inte bottnat, menar storbanken. Förklaraingen är fortsatt stigande bolåneräntor och stora underskott i en majoritet av landets bostadsrättsföreningar.

”Trots att Boindex steg under kvartal tre är det mycket som talar för att bostadspriserna ska ner lite till innan det vänder, inte minst på bostadsrätter”, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Bostadspriserna ska ned 5%

Med en prognos på 5% i bolåneräntor vid årsskiftet behöver bostadspriserna sjunka med 2% för att indexet ska ligga kvar på 94 skriver banken. Och för att indexet ska hamna på 100, nivån som ses som en brytpunkt för god köpkraft, behöver bostadspriserna sjunka med 14%.

”Trots ett ökat utbud av bostäder och lägre bostadspriser har antalet affärer minskat. Uppenbarligen har marknaden ännu inte hittat ett nytt jämviktspris. Vår bedömning är att priserna sannolikt sjunker med ytterligare 5%”, säger Arturo Arques.

LÄS MER: Swedbank: Då bottnar bostadspriserna

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig