Efter måndagens börsras - så bör du tänka kring portföljen
Efter ett hittills starkt börsår har det gått lite trögare på slutet och börsen har trampat vatten i brist på positivt nyhetsflöde. I stället har allt mer negativa faktorer vägt över och igår (måndag) verkar Kina-oro vara det som får marknaden på fall. Läs allt om måndagens nedgång här: Därför faller börsen kraftigt
Analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar den händelserika börsmåndagen:
Hur ser du på måndagens nedgång på börsen?
- Det är klart att det inte är kul att se illröda siffror men samtidigt ska vi inte bli livrädda bara för att börsen går ner 2 procent. Det var länge sedan vi såg en sådan minusdag. Som småsparare tycker jag att man bör se detta som en påminnelse om att inte glömma bort att aktier är förknippat med risk och att det kan vara en god idé att kontinuerligt se över portföljen så att riskprofilen är den som man vill ha och är bekväm med.
Han fortsätter:
- Frågan är såklart om det bara förblir en rekyl som marknaden relativt lätt viftar bort eller om det är början på en större nedgång. Det finns givetvis inget facit på den frågeställningen men jag konstaterar att det finns rätt mycket där ute som väger över åt det negativa hållet just nu.
Vad tänker du på då?
- När plötsligt Kina skakar till ordentligt, samtidigt som vi upplever en utbredd komponentbrist samt vikande makrosiffror, då blir det en jobbig mix för börsen. Detta då både prognoser från både bolagen själva och analytikerna riskerar att justeras ned samtidigt som värderingen (som avspeglar förväntningarna på framtiden) kommit upp. Just nu finns det lite för mycket osäkerhet där ute och börsen hatar osäkerhet.
Läs även: Attraktivt ingångsläge i publikfavoriten (premiumlåst)
Sitta still i båten och vara långsiktig?
- Att drabbas av panik och sälja bara för att är sällan en bra strategi men däremot tycker jag inte heller att man som investerare ska gömma sig bakom argumentet att man bara ska sitta still i båten och vara långsiktig. Det är viktigt att kontinuerligt se över risken i portföljen för att känna att det finns en viss beredskap om vi går in i stökigare tider.
Han tillägger:
- Att vara långsiktig betyder också att man gör en bedömning av bolagens långsiktiga intjäningsförmåga. Det är en bedömning som man måste göra även när aktier går ner, inte bara när de går upp.
Hur ska man tänka med aktieportföljen då?
- Självklart spelar tidshorisonten roll här. Ju längre tid pengarna kan vara på börsen desto mindre känslig är portföljen för nedgångar likt dessa. Det betyder dock inte att man inte bör agera per automatik.
Hur menar du då?
- Är du bekväm med rådande storlek på alla dina innehav eller finns det någon aktie som du tycker utgör en för stor del av portföljen? En aktie som dessutom kan tänkas drabbas av rådande problem? Då behöver det inte vara fel att agera och sälja en liten del av innehavet tills det utgör en portföljstorlek som du är bekväm med. Men behåll lugnet och agera rationellt, det finns ingen anledning att drabbas av panik bara för att börsen faller en dag.
Avslutningsvis lägger han till:
- På samma sätt kan det såklart dyka upp köplägen under dessa kraftiga nedåtdagar, det är därför man vill sitta på lite torrt krut i portföljen, förslagsvis 5-10 procent åtminstone. Det kommer dyka upp intressanta ingångslägen i aktier under denna vecka, det kan man räkna med.