"USA har de svagaste korten"

Av Annelie Östlund
15 april 20255 min lästid
Kina kommer inte böja sig i tullkriget. ”Det är upp till Trump att hitta en lösning för att rädda ansiktet”, säger Kina-experten Frédéric Cho.

I fredags höjde Kina tullarna på amerikanska varor till 125% som ett direkt svar på att USA infört tullar om 145% på kinesiska varor.

Samma dag blev det känt att Tesla stoppar nya beställningar av Model S och Model X på sin kinesiska hemsida. Båda dessa modeller tillverkas i USA och importeras till Kina.

Förra veckan kom också uppgifter om att Apple chartrat sex flygplan för att flyga in 600 ton med Iphone till USA från Indien för att klara sig undan Trumps tullar.

Kort sagt – Trumps tullkrig ställer till det. Inte minst för amerikanska företag och konsumenter.

”En tull på 145% på iPhone i USA skulle ta upp priset åtskilliga tusen kronor. Och samma sak skulle gälla nästan all annan hemelektronik, som också till större delen kommer från Kina. Också den absoluta huvuddelen av alla laptops har samma ursprung”, skriver förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt på sin blogg.

Nyligen kom beskedet att USA kommer utesluta vissa elektronikprodukter från tullarna. Men det visade sig vara en sanning med modifikation. Kort därefter meddelades att det om ”en till två månader” i stället kommer införas ”halvledartullar” – det vill säga en tull på produkter som innehåller halvledare.

Trump väntas behöva backa

Även Kina kommer drabbas hårt av handelskriget med USA.

”Om de här tullnivåerna ligger kvar upphör större delen av handelsflödet mellan länderna. Allt annat lika kanske det handlar om 2 till 2,5 procentenheter lägre BNP-tillväxt för Kinas del”, säger Mikael Sens, fondförvaltare och Handelsbankens Asien-expert.

Men Frédéric Cho – Kina-expert och vice ordförande i Sweden-China Trade Council – menar att Kina ändå sitter på starkare kort än Trump.

”USA har de svagaste korten” säger han.

Kina har nämligen inte bara mottullar i vapenarsenalen. Ytterligare ett kort i rockärmen är Kinas produktion av sällsynta jordartsmetaller som används i en mängd avancerade produkter, däribland elbilars motorer, vindkraftverk, solpaneler mobiltelefoner, surfplattor, stridsflygplan, styrsystem till missiler och radarsystem.

Förra veckan införde Kina exportrestriktioner på flera sällsynta jordartsmetaller som ett svar på Trumps handelskrig. Och då Kina kontrollerar 70% av produktionen och 90% av bearbetningen av sällsynta jordartsmetaller, kan det bli ett problem inte minst för USA:s försvarsindustri.

”Det är upp till Trump och hans medarbetare att försöka hitta någon slags lösning för att rädda ansiktet. Kina kommer inte ta Trump på allvar förrän de ser en signal om att han är villig att dra tillbaka de här monstertullarna”, säger Frédéric Cho.

Mikael Sens tror dock inte på en snar lösning.

”Jag tror inte att vi har fått till ett avtal mellan Kina och USA på någon månad”, säger han.

Vill stimulera inhemsk konsumtion

I stället för att vika undan vidtar Kina nu åtgärder för att hantera handelskriget med USA.

”Sedan tullbråket med USA som inleddes under Trumps första period som president, har Kinas handelsöverskott mot USA minskat samtidigt som den totala exporten och handelsöverskottet mot andra länder ökat. Kina har framgångsrikt ökat sin penetration av andra marknader”, säger Mikael Sens.

USA är dock fortfarande Kinas största exportmarknad, och att bara styra om strömmarna av produkter till andra länder är ingen framkomlig väg.

”Det är känsligt. Kina kan inte bara dumpa ’överblivna’ varor – som egentligen skulle ha exporterats till USA – på andra marknader. I stället är det fullt fokus på att försöka stimulera den inhemska konsumtionen som är relativt liten i relation till storleken på BNP. Redan i september presenterades en rad inbytesprogram – du får en subvention om du byter in ditt gamla kylskåp och köper ett nytt. Sedan årsskiftet gäller det här också mobiltelefoner. Lokala myndigheter har även gett ut rabattkuponger för att folk ska gå på restaurang.”

Enligt Mikael Sens har Kina möjlighet att sänka räntorna för att stimulera konsumtionen.

”Man skulle kunna sänka räntorna en hel del eftersom inflationen ligger runt noll. I andra vågskålen ligger att regimen är rädd för att skuldberget ska byggas upp ännu mer och att det kan bli ett större problem i framtiden.”

LÄS MER: Kina höjer tullarna mot USA - börsen på minus

LÄS MER: Minskad risk för börsens värsta scenario


Dela med dig