Aktiespararna

Jansson utesluter inte en räntesänkning redan i mars

Av Elin Hanspers
8 februari 20242 min lästid
Vice riksbankschef Per Jansson.
Det avtagande inflationstrycket gör det möjligt att sänka räntan tidigare än vad Riksbanken trodde vid sitt novembermöte, säger vice riksbankschef Per Jansson när han talar om det senaste räntebeslutet hos Nordea i London.

Inflationen exklusive energipriser ligger ännu en bit över inflationsmålet – på 5,3%, men Per Jansson pekar på att den underliggande inflationen ha sjunkit snabbare än väntat de senaste månaderna.

”Samtidigt har den ekonomiska utvecklingen fortsatt att kylas av, vilket minskar risken för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå. Det gör det möjligt att sänka räntan tidigare än vi trodde vid vårt möte i november, kanske till och med redan under första halvåret”, säger han.

Han vill inte utesluta att räntan sänks redan i mars, men ser det inte som särskilt troligt.

”I så fall behöver nog inte bara den gynnsamma inflationsutvecklingen fortsätta utan då krävs sannolikt också att de stora centralbankernas planer att sänka sina räntor får betydligt tydligare konturer. För stunden ser jag det som klart mer realistiskt att räntan sänks på mötet i antingen maj eller juni”, säger han.

Pauser i räntesänkningarna

Han menar dock att det skakiga läget i världsekonomin innebär att det med stor sannolikhet kommer att finnas ett behov av att ta pauser i räntesänkningarna.

”Om penningpolitiken bedrivs välavvägt på detta sätt minskar risken för att man behöver vända helt om och höja räntan igen.”

Redan under förra veckan, då Riksbanken lämnade sitt penningpolitiska besked, sa Riksbanken att det inte var uteslutet att styrräntan sänks under första halvåret.

Riksbanken nästa räntebesked är väntat den 27 mars.

LÄS MER: Swedbank: Åtta räntesänkningar i korten

LÄS MER: Riksbanken flaggar för en sänkning innan sommaren

Dela med dig