Coor: Potentiellt ingångsläge i högutdelande aktie
Omsättning över förväntan men fortsatt vinstpress
Omsättningen för det andra kvartalet kom in klart över våra förväntningar och uppgick till 3 162 mkr, vilket är den högsta omsättningen någonsin under ett enskilt kvartal. Utvecklingen drevs av den svenska marknaden där bidrag från förvärv samt efterfrågan på rörlig volym var starkare än väntat. På årsbasis växer omsättningen för hela koncernen med 6% från 2 980 mkr. Lönsamheten är dock fortsatt under press och justerat ebita-resultat faller till 161 mkr (172), vilket härleder en marginal om 5,1% (5,8). Ökad efterfrågan på rörliga volymer medför viss utspädning för marginalen på den svenska marknaden dessutom som nya kontrakt initialt pressat marginalen. Tidigare pandemikvartal betingades av onormal volymmix och lägre resursåtgång vilket gav fart åt marginalen. Q2-2022 är dock sista kvartalet där effekten synliggörs.
Hög aktivitet på den nordiska FM-marknaden
I Sverige har Coor vunnit nya kontrakt med Fabege och Skolverket, utökat kontraktet med Tietoevry samt förlängt kontraktet med Karolinska Universitetssjukhuset, Hemsö och Svenskt Näringsliv. I Norge fick Coor nytt förtroende avseende Equinors Offshore-kontrakt samt en utökning av det nyvunna IFM-kontraktet med IKEA. Vunna affärer i relation till avslutade affärer hade under Q2 en positiv nettoförändring av kontraktsportföljen om 165 mkr, där främst små och medelstora kontrakt bidrar positivt. Smolket i glädjebägaren är dock det förlorade kontraktet med Ericsson, värt ~500 mkr per år, som löper ut den 31 augusti 2023. Men aktiviteten på FM-marknaden är hög och enligt ledningen finns tillräckligt många utestående kontrakt för att kompensera förlusten av Ericsson-kontraktet. Under kvartalet tillträdde dessutom förvärvet av Skaraborg Städ, vilket hade en positiv effekt på omsättningen. Köpeskillingen på 250 mkr framstår som rimlig och ger en utökad geografisk närvaro.
Nuvarande kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge
Aktien har sedan utgången av Q1 backat närmare 30% och de kortsiktiga utsikterna är blandade där högre räntor och inflation kan sätta ytterligare lönsamhetspress på Coor. Men framåt är jämförelsetalen lättare och långsiktigt räknar Analysguiden med stärkt lönsamhet i takt med att nya kontrakt mognar. Vi justerar dock upp våra kostnadsantaganden för kommande kvartal, vilket pressar nettoresultatet. Vår sektorgrupp handlas mellan 10-16x nästa års förväntade vinster och med ett motiverat värde på 65 kronor samt uppdaterade estimat härleds ett p/e-tal (just.) på 15x nästa års justerade nettoresultat. Det förefaller rimligt varför dagens kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge i aktien. Dessutom erhåller investeraren en direktavkastning på ~10%. Lyckas Coor uppvisa hög förnyelsegrad bland befintliga kontrakt under kommande kvartalsrapporter tror vi att aktiekursen kan närma sig vårt motiverade värde.