Aktiespararna

Carnegie: Värderingen är alldeles för låg - köp

Av Jessika Bouveng
13 september 20242 min lästid
Trots en rad motgångar menar Carnegie Private Banking att Clas Ohlson lyckats leverera den senaste tiden. Banken anser att värderingen är för låg och rekommenderar därför köp.

I en analys skriver Carnegie att hemfixarkedjan Clas Ohlson sett tuffa jämförelsetal och en svag marknad det senaste. Trots detta har bolaget levererat starka siffror.

”Omsättningen ökade med 20 procent, varav 10 procent organiskt och 10 procent från fjolårets förvärv av Spares”, skriver de.

Det justerade rörelseresultatet ökade samtidigt med 31% men kom in under konsensusförväntningarna. Carnegie skriver dock att ledningen uttryckt sig positiva om framtiden.

Värderingen för låg

Banken går sedan in på värderingen och menar att den är för försiktig om man ser till bolagets starka utveckling den senaste tiden och den goda tillväxten.

"Samtidigt har den justerade rörelsemarginalen, vid 9,1 procent de senaste tolv månaderna, tagit sig över målnivån på 7–9 procent. Balansräkningen är dessutom stark med en nettoskuld/EBITDA-kvot som vid utgången av innevarande räkenskapsår lär vara nere kring 0,5x”, skriver de och tror samtidigt att detta kan öppna upp för mer utdelning för aktieägare.

Under 2024 spår Carnegie en utdelning på 6 kronor per aktie vilket i så fall skulle innebära en direktavkastning på 4%.

”Vår riktkurs på 195 kronor baseras på ett P/E-tal på 15x på vår vinstprognos för nästa räkenskapsår (2025/2026). Den värderingsmultipeln kan ställas i relation till Clas Ohlsons genomsnittliga P/E-tal på 13x de senaste fem åren respektive cirka 18x under perioden 2013–2017”, skriver Carnegie slutligen.

Rekommendationen för aktien från Carnegie är köp och riktkursen ligger på 195 kronor. Aktien stängde torsdagen på 157 kronor och har på ett år handlats upp nära 34%.

LÄS MER: Banken: Värderingen är rekordlåg - vi ser köpläge

LÄS MER: Analyshuset: Värderingen lockar till köp - ser 30% uppsida

Media och analyshusClas Ohlson

Dela med dig