Aktiespararna

Här rasar huspriserna mest

Av Elin Hanspers
11 januari 20242 min lästid
Den senaste tremånadersperioden låg huspriserna stilla jämfört med föregående tremånadersperiod, men i vissa län och kommuner steg priserna och i vissa föll de rejält.

Jämfört med den föregående tremånadersperioden var huspriserna oförändrade oktober till december 2023, visar siffror från SCB. I åtta av landets län steg priserna medan de sjönk i tio län.

Mest steg priserna i Jönköping, med 4%, följt av Gävleborg, med 3% och Dalarna, Gotland, Östergötland och Skåne med 2%. På motsatt sida sjönk priserna mest i Blekinge och Örebro, med 5%, följt av Norrbotten, med 4% och Kalmar och Värmland, med 3%.

I Stor-Malmö steg priserna med 1% medan de låg stilla i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg.

Sett till landets större kommuner steg priserna mest i Falun, med 11%, följt av Borås, med 8% och Haninge, Jönköping, Hässleholm och Linköping, med 5%. Den kommuner där priserna sjönk mest var Karlskrona, med 11%, Örnsköldsvik, med 10% och Trollhättan, med 9%.

Stora fall på årsbasis

Jämfört med motsvarande period året före sjönk småhuspriserna med 6% oktober till december. Endast i ett län, Gotland, steg priserna, med 1%. Mest sjönk priserna i Södermanland, med 10%, samt Kronoberg och Västerbotten, med -9%.

I Stor-Göteborg föll priserna på årsbasis med 7%, medan de föll med 6% respektive 4% i Stor-Malmö och Stor-Stockholm.

Endast en handfull kommuner noterar stigande priser på årsbasis, i Norrtälje steg priserna med 2% och i Halmstad, Gotland och Stockholm steg de med 1%. Prisfallen i landets kommuner ser betydligt mer drastiska ut. Mest sjönk priserna i Skellefteå, med 15%, följt av Karlstad och Växjö, med prisfall på 14% och Eskilstuna, med 13%.

LÄS MER: SBAB: Kyligt läge på bostadsmarknaden

LÄS MER: Så tror mäklarna om bostadsmarknaden 2024

Dela med dig