Aktiespararna

Lägsta nivån på två år - experten: "Inflationschock"

Av Elin Hanspers
14 december 20233 min lästid
Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB.
Inflationen i november blev betydligt lägre än vad experterna hade väntat sig och kom istället in i linje med Riksbankens prognos. KPIF landade på 3,6% för november vilket är den lägsta nivån på två år. "Svensk inflationschock. Inflationstomten kom även till Sverige", skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) sjönk från 4,2% i oktober till 3,6% i november, skriver SCB. Senast inflationen var så låg var i november 2021.

Konsensus låg på 3,9% och Riksbankens prognos på 3,6%. Samtliga storbanker ansåg inför inflationsbeskedet att Riksbankens prognos var alltför låg, läs mer här.

"Trots att el- och räntekostnaderna steg i november ser vi att den totala inflationstakten avtar", säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

KPIF exklusive energi kom in på 5,4% jämfört med väntade 5,9%. I oktober låg siffran på 6,1%.

"Inflationschock"

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist uppmärksammar inflationsutfallet i en tweet på X:

"Svensk inflationschock. Inflationstomten kom även till Sverige. Utfallet överraskar tydligt på nedsidan = 3.6% för KPIF och 5.4% för KPIF exkl energi. Nu ökar tempot för att nå tidpunkt för första sänkning även i Riksbanken. Är det någon därute som inte längre tror på Matterhorn?"

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på pensionsbolaget SPP och Storebrand menar dock att dagens inflationssiffror skulle påverka Riksbankens penningpolitik eller räntebesked i februari är inte så stor.

"I takt med att vi ser att inflationen sjunker och vi nått en räntetopp så minskar också risken för ytterligare räntehöjningar . Fed gav besked igår med att de räknar med tre räntesänkningar under 2024 och Riksbanken kommer sannolikt följa efter när Fed kommit igång med sina räntesänkningar. Kombinationen av en avkylning i ekonomin och att arbetsmarknaden som under lång tid visat på motståndskraft nu börja försvagas bör vara ytterligare en anledning för Riksbanken att inte behöva fortsätta lämna räntan oförändrad utan så småningom sänka den", säger Shoka Åhrman.

Sjunkande inflationstakt enligt KPI

Inflationstakten enligt KPI var 5,8% i november 2023. Det är en nedgång från oktober då den var 6,5%.

Inflationstakten i november påverkades framför allt av ökade boendekostnader, med bakomliggande ökade räntekostnader för hushållens bolån samt höjda avgifter för hyres- och bostadstadsrätter. Samtidigt har elpriserna gått ned med 22,5% sedan november 2022. Totalt bidrog de ökade boendekostnaderna med 2,0 procentenheter till KPI.

Vidare skriver SCB att livsmedelspriserna har gått upp med 6,5% jämfört med november 2022. Dessutom har priserna för hotell- och restaurangbesök samt rekreation och kultur ökat.

Prisökningarna har även motverkats av att drivmedelspriserna har gått ned. De är nu 6,8% lägre jämfört med november förra året.

LÄS MER: Bäddat för rusning på Stockholmsbörsen

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig