Aktiespararna

Swedbank: Svensk ekonomi tar revansch 2025

Av Elin Hanspers
25 januari 20242 min lästid
Att inflationen och räntorna sjunker och hushållens reala inkomster stiger under 2024 bäddar för en snabb återhämtning i svensk ekonomi 2025, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Utsikterna i närtid är utmanande och arbetsmarknaden försvagas under året, skriver Swedbank. Inflationen är nu dock på en tydligt nedåtgående trend och väntas nå målet om 2% under sommaren. När inflationen faller syns ljuspunkter för hushållen.

”Trots ljuspunkterna kommer konsumtionen fram till sommaren vara fortsatt dämpad, men under andra halvåret är vår bedömning att hushållen blir mer optimistiska och att konsumtionen då börjar stiga. Det som tynger svensk ekonomi i år är framför allt bostadsinvesteringarna som tvärbromsar, och de väntas sjunka med 16”i år”, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Svensk ekonomi vänder snabbt

Banken räknar med att Riksbanken börjar sänka räntan i maj.

”Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare sänkningar. Swedbanks bedömning är att en normal styrränta i Sverige är omkring 2%. Styrräntan sänks gradvis till 2% till mitten av 2025, vilket innebär att penningpolitiken förblir åtstramande om än i avtagande grad fram till mitten på 2025”, säger Mattias Persson.

Den svenska ekonomin väntas växa marginellt med 0,1% i år, en uppreviderad prognos från -0,4%. 2025 väntas en tydlig återhämtning och Swedbank menar att ekonom kommer att växa med 3,0%, en upprevidering från tidigare 2,0%.

”Svensk ekonomi har fortsatt motvind under första halvåret 2024, men därefter blir återhämtningen allt tydligare. I takt med att inflationen faller, räntan sänks och en mer expansiv finanspolitik under 2025 så växer svensk ekonomi snabbare än många andra länder. Svensk ekonomi tar revansch 2025”, säger Mattias Persson.

LÄS MER: SEB: Räntan sänks redan innan sommaren

LÄS MER: Nordea: Ökad sannolikhet för en mjuklandning

LÄS MER: SHB: Då lyfter svenska ekonomin


Makroanalyser

Dela med dig